Prodavač za pokladnou nemůže brát méně než 13 400 Kč!

Každému podle jeho zásluh! Idealistické heslo zkouší alespoň částečně naplňovat stát. Ve veřejném sektoru reguluje odměňování zaměstnanců platovými třídami a tabulkami. Soukromým firmám ponechává v uzavírání pracovních smluv značnou svobodu. Přesněji: Stát neomezuje odměnu, kterou dostává kupříkladu prodavač. Ale vládní nařízení č. 567/2006 Sb. zavádí pojmy minimální mzda a zaručená mzda.

Se složitostí, odpovědností a namáhavostí stoupají takzvané skupiny prací, a s nimi také garantovaná odměna. Minimální mzda představuje základní sazbu, ale většina zaměstnanců v obchodním provozu musí dostávat více. Uvedené sazby platí pro týdenní pracovní dobu 40 hodin, bez příplatků za ztížené pracovní prostředí apod. Třeba prodavač, který má na starost „inkaso peněz v hotovosti nebo na úvěrové karty“, patří minimálně do 3. skupiny.

ZARUČENÁ MZDA 2016/2017Invalidé v r. 2016Zdraví v r. 2016Všichni v r. 2017
Skupina pracíPlatová třídaKč/hod.Kč/měsícKč/hod.Kč/měsícKč/hodinuKč/měsíc
1.1. a 2.55,109 30058,709 90066,0011 000
2.3. a 4.60,9010 30064,8010 90072,9012 200
3.5. a 6.67,2011 30071,6012 10080,5013 400
4.7. a 8.74,2012 50079,0013 30088,8014 800
5.9. a 10.81,9013 80087,2014 70098,1016 400
6.11. a 12.90,5015 30096,3016 200108,3018 100
7.13. a 14.99,9016 800106,3017 900119,6019 900
8.15. a 16.110,3018 600117,4019 800132,0022 000

V příloze zmíněného vládního nařízení má speciální kapitolku obchodní provoz a pohostinství. Upřesněny jsou skupiny prací pro prodavače, pokladní, poskytovatele hotelových a restauračních služeb, pracovníky balíren, starožitníky a další.

Obchodní provoz a pohostinství (prodavač, pokladní, personál hotelů a restaurací…)

Prodavač vykupující lahve, pomocník v kuchyni nebo hotelový personál v 1. skupině

  1. Přípravné a dílčí práce v obchodním provozu včetně ruční přepravy zboží a výkupu lahví.
  2. Pomocné práce při výrobě jídel, například sběr, mytí a čištění nádobí, obsluha ručních kuchyňských strojků.
  3. Služby hotelovým hostům včetně manipulace se zavazadly a vydávání klíčů od pokojů.

Samostatný prodavač, kuchař jednoduchých jídel nebo personál balíren ve 2. skupině

  1. Samostatný prodej zboží a teplých jídel v kantýnách a bufetech spojený s úpravou na talíře.
  2. Výroba jednoduchých druhů teplých a studených jídel zhotovovaných z polotovarů podle stanovených pracovních postupů, výroba polévek a příloh k hlavním jídlům.
  3. Obsluha v závodních jídelnách a obdobných stravovacích zařízeních s případným inkasem.
  4. Péče o svěřené pokoje, jejich příslušenství a inventář v mezinárodních hotelech, péče o hosty. Vyřizování drobných reklamací, vedení příručního skladu prádla a pomocného materiálu.
  5. Prodej pohonných hmot, maziv a doplňkového sortimentu u čerpacích stanic, inkaso tržeb v hotovosti nebo na úvěrové karty.
  6. Třídění a jakostní kontrola zboží v balírnách, obsluha balících automatů nebo linek.

Prodavač nabízející zboží, pokladní, lepší kuchař nebo vedoucí úklidu ve 3. skupině

  1. Nabídka a samostatný prodej zboží, přejímka, uskladňování, vystavení a aranžování zboží v prodejně včetně inkasa.
  2. Kontrola zakoupeného zboží, inkaso peněz v hotovosti nebo na úvěrové karty např. v supermarketech.
  3. Výroba a výdej běžných druhů teplých jídel například gulášů, polévek, ovocných knedlíků a příloh k hlavním jídlům.
  4. Výroba technologicky náročných specialit teplé kuchyně, například speciálních rolád, atypických jídel ze zvěřiny a ryb, složitých plněných a zapékaných minutek.
  5. Samostatný prodej zboží nebo služeb vyžadující speciální odborné znalosti, samostatné vyřizování reklamací.
  6. Výroba technologicky náročných teplých jídel, například svíčkové, plněných mas nebo specialit studené kuchyně.
  7. Opracování a úprava jatečního masa, stahování, kuchání drůbeže a ryb pro kuchyňské zpracování včetně třídění podle druhů.
  8. Organizace a zajišťování úklidových prací a doplňkových služeb v ubytovacích provozech, vyřizování běžných reklamací hotelových hostů.
  9. Samostatné přijímání a vyřizování objednávek ubytovacích a jiných hotelových služeb, inkaso valut a úvěrových karet.
  10. Obsluha zákazníků podle jejich objednávek v restauračních zařízeních nebo u baru včetně míchání nápojů, stolničení a inkasa tržeb.

Vynikající kuchař, vedoucí administrativy nebo prodavač drahocenností ve 4. skupině

  1. Výroba náročných specialit české kuchyně i kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur.
  2. Zajišťování pohostinského provozu s výrobou teplých jídel, vedení administrativně ekonomické agendy.
  3. Nákup a prodej uměleckých a starožitných předmětů včetně jejich oceňování nebo výkup zlata, jiných drahých kovů a kamenů.

Nabídky práce a skutečné mzdy prodavačů a prodavaček

Vyhledávač volných míst na internetových stránkách Úřadu práce ukazuje, že schopný prodavač je poměrně žádaný. Avšak inzerované odměny jsou občas, vzhledem k popisované pracovní náplni, pod úrovní zaručené mzdy. Například jedna drogerie aktuálně hledá „prodavače/prodavačku – pokladní“ s počítačovými a jazykovými schopnostmi, přičemž vyplácet chce jenom 11 000 Kč. Koleduje si o návštěvu ze Státního úřadu inspekce práce. Dominantní supermarkety mnohdy v inzerátech (raději?) mzdu nevyčíslují, a místo toho slibují benefity typu „slev na nákup zboží v našich prodejnách“.

Přes relativně širokou poptávku zaměstnavatelů, prodavač zpravidla nezbohatne. Nabídky jenom velmi zřídka dosahují 20 000 Kč hrubého. Slibnější možnosti mívá obchodní zástupce – jakýsi „prodavač vyšší kategorie“. Ovšem ten často musí pracovat jako živnostník, takže nemůže očekávat ani elementární zaměstnanecké jistoty, mezi které patří nejenom zaručená mzda.

4 komentáře

  • Marta Hamouzová napsal:

    Dobrý den, v jakém platovém zaměření je moje profese? Obsluhuji čerpací stanici. Moje pracovní náplň je prodej paliva, cenin, tabáku, potravin, inkasování, příjem zboží a jeho naskladnění, každodenní výroba (pečení) čerstvého pečiva, prodej občerstvení (párky, klobásy), aktivní prodej vybraného sortimentu, úklid prostor včetně toalet pro zákazníky. Děkuji za odpověď. Hamouzová

    • Petr Woff napsal:

      Paní Hamouzová, podle Vašeho popisu soudím, že byste měla být ve 3. skupině prací (to je letos zaručená hrubá mzda 80,50 Kč/hod., nebo 13 400 Kč/měsíc při normální pracovní době typicky 40 hod./týden v jednosměrném režimu), kam patří například: „Nabídka a samostatný prodej zboží, přejímka, uskladňování, vystavení a aranžování zboží v prodejně včetně inkasa.“ Nebo: „Sázení, předpékání a vypékání chleba a pečiva v sázecích a vytahovacích pecích, příprava a obsluha pecí.“ Apod.

  • Kateřina Blahutová napsal:

    Dobrý den, vedoucí v obchodě (zverimex – krmivo, pomůcky, živá zvířata) s jednou prodavačkou by měl být v jaké skupině? Děkuji za odpověď. Blahutová Kateřina

    • Petr Woff napsal:

      Paní Blahutová, záleží na nejtěžší vykonávané činnosti. Z hlediska prodavačky předpokládám 3. skupinu prací, kam patří například: „Kontrola zakoupeného zboží, inkaso peněz v hotovosti nebo na úvěrové karty např. v supermarketech.“

      Ale doporučuji Vám, abyste si pročetla ještě kapitolu Administrativní a provozní činnosti. Mohla byste totiž patřit například i do 5. skupiny prací, která zahrnuje mimo jiného: „Zajišťování správy rozsáhlého majetku.“

Napište komentář. Chcete odpověď? V tom případě lajkněte náš Facebook ZDE :-).

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *