Kolik minimálně vydělá řezník, pekař, cukrář nebo zmrzlinář?

Každému podle jeho zásluh! Idealistické heslo zkouší alespoň částečně naplňovat stát. Ve veřejném sektoru reguluje odměňování zaměstnanců platovými třídami a tabulkami. Soukromým podnikům ponechává v uzavírání pracovních smluv značnou svobodu. Přesněji: Stát neomezuje odměnu, jakou dostává kupříkladu řezník. Ale vládní nařízení č. 567/2006 Sb. zavádí pojmy minimální mzda a zaručená mzda.

Se složitostí, odpovědností a namáhavostí stoupají takzvané skupiny prací, a s nimi také garantovaná odměna. Minimální mzda představuje nejnižší úroveň, ale každý řezník nebo pekař má právo na vyšší výdělek. Uvedené sazby platí pro týdenní pracovní dobu 40 hodin, bez příplatků za ztížené pracovní prostředí apod.

ZARUČENÁ MZDA 2016/2017Invalidé v r. 2016Zdraví v r. 2016Všichni v r. 2017
SkupinaTřídaKč/hod.Kč/měsícKč/hod.Kč/měsícKč/hodinuKč/měsíc
1.1.+2.55,109.30058,709.90066,0011.000
2.3.+4.60,9010.30064,8010.90072,9012.200
3.5.+6.67,2011.30071,6012.10080,5013.400
4.7.+8.74,2012.50079,0013.30088,8014.800
5.9.+10.81,9013.80087,2014.70098,1016.400
6.11.+12.90,5015.30096,3016.200108,3018.100
7.13.+14.99,9016.800106,3017.900119,6019.900
8.15.+16.110,3018.600117,4019.800132,0022.000

V příloze zmíněného vládního nařízení dostala speciální kapitolu výroba potravin. Svoje záruky získává řezník porážející skot a upravující maso, pracovníci připravující sladkosti nebo pečivo.

Výroba potravin (řezník, zmrzlinář, pekař, cukrář)

Zmrzlinář a řezník ve 2. skupině

  1. Výroba všech druhů zmrzlin (např. mléčných, smetanových apod.).
  2. Zadělávání těsta ve výrobě sušenek, crackerů, perníků, sucharů a oplatek.
  3. Úprava jatečního masa pro kuchyňské zpracovávání včetně jeho třídění podle druhů.

Řezník, pekař a cukrář ve 3. skupině

  1. Porážení skotu a jateční zpracování masa.
  2. Sázení, předpékání a vypékání chleba a pečiva v sázecích a vytahovacích pecích, příprava a obsluha pecí.
  3. Samostatné zhotovování všech druhů cukrářských výrobků širokého sortimentu (např. mandlových piškotů, piškotů ananas-dezert, špiček s tekutou náplní, dortů apod.) včetně určování vhodnosti surovin k používání.

Napište komentář. Chcete odpověď? V tom případě lajkněte náš Facebook ZDE :-).

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *