Jídelníčky tuzemských hospod a restaurací mohly doposud alergikům připomínat ruskou ruletu. Menu většinou explicitně neupozorňovalo na přítomnost látek, které u třetiny populace vyvolávají nesnášenlivou reakci. Od 13. prosince 2014 nabude účinnosti Nařízení Evropské unie, které nastavuje nová pravidla. Podniky „ve všech fázích potravinového řetězce“ musejí spotřebitelům sdělovat seznam alergenů, obsažených v nabízeném pokrmu.

„Existují důkazy, že příčinou většiny projevů potravinové alergie jsou nebalené potraviny. Proto by informace o případných alergenech měly být spotřebiteli poskytnuty vždy,“ vysvětluje dokument. Kompletní seznam alergenů čítá 12 hlavních položek, od obilovin obsahujících lepek po měkkýše, včetně odvozených výrobků. Existuje ale také několik výjimek.

Seznam alergenů: Látky a produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost

1. Obiloviny obsahující lepek: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich *

2. Korýši (krabi, humři, krevety…)

3. Vejce

4. Ryby a rybí produkty *

5. Jádra podzemnice olejné (arašídy)

6. Sójové boby *

7. Mléko a mléčné výrobky včetně laktózy *

8. Skořápkové plody: mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie *

9. Celer

10. Hořčice

11. Sezamová semena

12. Oxid siřičitý a siřičitany („éčka“ E220 až E228) v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l

13. Vlčí bob (lupina)

14. Měkkýši (ústřice, hlemýži, chobotnice, olihně…)

* Výjimky: 1. glukózové sirupy a maltodextriny na bázi pšenice, glukózové sirupy na bázi ječmene, obiloviny použité k výrobě alkoholických destilátů; 4. rybí želatiny ve vitaminových a karotenoidních přípravcích, a také rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek v pivu a víně; 6. zcela rafinovaný sójový olej a tuk, přírodní směsi tokoferolů, přírodní d–alfa tokoferol, přírodní d–alfa–tokoferol–acetát, přírodní d–alfa–tokoferol–sukcinát ze sóji, fytosteroly a estery fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji, ester rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji; 7. syrovátka použitá k výrobě alkoholických destilátů a laktitol; 8. ořechy použité k výrobě alkoholických destilátů.

Seznam alergenů je uveden ve 2. příloze Nařízení EU č. 1169/2011. Alergiemi se podrobněji zabývají například portály Pylová služba nebo Pro alergiky.

1 komentář

  1. Jenom doplnění: Seznam alergenů nestačí poskytnout teprve na výslovnou žádost zákazníka. Prodejce jídla musí dopředu jasným způsobem informovat o přítomnosti, respektive nepřítomnosti zákonem určených látek!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno