Kravám stačí skromná strava, ovšem obchodníci chtějí peníze. Máslo vzniká v mlékárnách, které prodávají kilogram zhruba za 164 Kč. Spotřebitelé preferují menší čtvrtkilové kostky a nejraději nakupují v supermarketech. Tady dnes máslo v akci stojí 200 až 280 Kč/kg, respektive 50 až 70 Kč/250 gramů. Srovnejme ceny a Albertovi, Bille, Globusu, Košíku, Rohlíku nebo Tescu!

Kolik dneska stojí máslo v akci

Záleží na kvalitě, značce a konečném prodejci. Levné máslo v akci aktuálně nabízí Billa, kde čtvrtkilová kostka stojí od 49,90 Kč. Tesco požaduje minimálně 52,90 Kč. Albert a Globus chtějí aspoň 54,90 Kč. Košík a Rohlík účtují přinejmenším 59,90 Kč/250 g. Srovnáváme ceny, které jednotliví obchodníci avizují ve svých internetových obchodech.

ProdejceZnačka máslaHmotnostKč/kusKč/kg
AlbertMadeta (Jihočeské)250 g54,90219,60
AlbertMilkpol250 g59,90239,60
AůbertČeská chuť250 g64,90259,60
BillaOlma (Olomoucké)250 g49,90199,60
BillaMilkpol250 g59,90239,60
BillaMilko250 g59,90239,60
GlobusPragolaktos250 g54,90219,60
GlobusMilko250 g54,90219,60
GlobusMlékárna Hlinsko (Tatra)250 g59,90239,60
KošíkOlma (Olomoucké)250 g59,90239,60
KošíkFine Life250 g59,90239,60
KošíkMilko250 g64,90259,60
RohlíkMiil250 g59,90239,60
RohlíkMilko250 g64,90259,60
RohlíkMadeta (Jihočeské)250 g69,90279,60
TescoMadeta (Jihočeské)250 g52,90211,60
TescoMilko250 g59,90239,60
TescoTesco250 g59,90239,60

Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, Penny Market, Tesco a jejich slevy

Překupníci dlouhodobě zdražují, ale občas zlevní a potom rádi přepočítávají, o kolik procent dočasně snížili svoje ceny. Většinou uvádějí vysoké slevy – například 20 %, 30 % nebo 40 %.

V praxi ovšem nezáleží na relativních poklesech, ale na absolutních číslech. Pokud máslo včera stálo 100 Kč a dneska zlevnilo na 70 Kč, relativní sleva sice vychází na úžasných 30 %, ale výsledná cena stále zůstává drahá. Proto srovnávejte absolutní čísla, také když listujete letákem od Alberta, Billy, Globusu, Kauflandu, Lidlu, Penny Marketu nebo Tesca.

Akční cena másla v mlékárně

Výroba začíná v kravíně, kde kráva produkuje mléko pro svá mláďata. Telata ovšem dostanou jenom zbytky, nebo jsou rovnou deportována na jatka a pozřena masným průmyslem. Většinu kravího mléka vymačkají, zpracují a zkonzumují lidé.

Nejtučnější mléčná složka, smetana, prochází pasterizací. Ve vysokých teplotách umírají mikroorganismy, které by jinak parazitovaly na lidském těle. Pasterizovaná, odvětraná, zchlazená a zralá smetana potom jde do válce, kde se tluče. Vzniknou máselná zrna, která se vyperou a pokračují do hnětače, který uhněte finální produkt.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) sleduje ceny hlavních potravin. V zatím posledním reportu uvádí, že české mlékárny v červnu 2024 prodávaly máslo za 164,15 Kč/kg. Průměrná akční cena na současném maloobchodním trhu přitom vychází na 238,04 Kč/kg, tedy o 45 % vyšší. Překupníci připočítávají svoje nálady a marži, aby taky oni vydělali.

Pomazánkové a další alternativy

Mlékárna může svůj výrobek nazývat máslem, pouze pokud splňuje určité podmínky. Klíčovou definici nalezneme v nařízení Evropské unie č. 1308/2013, které odsouhlasili europoslanci a ministři členských států. Legální tuzemské máslo obsahuje:

  • nejméně 80 % a méně než 90 % mléčného tuku
  • nejvýše 16 % vody
  • nejvýše 2 % tukuprosté mléčné sušiny

Standardní české máslo obsahuje 82 % mléčného tuku. Na trhu vídáme také alternativní produkty, které však mají jiné složení. Jde například o takzvané pomazánkové, arašídové (burákové), kakaové, přepuštěné nebo bylinkové máslo.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno