Čím větší máte odpovědnost, tím vyšší mzdu vám zaručuje vláda. Porovnejme, do jakých kategorií patří zaměstnanci v tradičním obchodním provozu – kuchař, prodavač nebo starožitník.

Každému podle jeho zásluh! Tuto idealistickou vizi zkoušejí alespoň částečně uskutečnit čeští politici. Ve veřejném sektoru regulují zaměstnavatele podrobnými platovými třídami a tabulkami. Naproti tomu soukromým firmám ponechávají relativní svobodu, aby uzavíraly pracovní smlouvy podle vlastního uvážení. Naši státní představitelé totiž neomezují maximální výplatu, na kterou může dosáhnout kupříkladu prodavač. Ale ve vládním nařízení č. 567/2006 Sb. nalezneme pojmy minimální mzda a zaručená mzda.

Se složitostí, odpovědností a namáhavostí dané profese stoupají takzvané skupiny prací, a s nimi také garantovaná odměna. Minimální mzda představuje základní sazbu, ale většina zaměstnanců v obchodním provozu musí dostávat více. Uvedené sazby platí pro týdenní pracovní dobu 40 hodin, bez příplatků za ztížené pracovní prostředí apod. Třeba prodavač, který má na starost „inkaso peněz v hotovosti nebo na úvěrové karty“, patří minimálně do 3. skupiny.

RokMzdová jednotkaSkupina (třída)1. (1. + 2.)2. (3. + 4.)3. (5. + 6.)4. (7. + 8.)5. (9. + 10.)6. (11. + 12.)7. (13. + 14.)8. (15. + 16.)
2024Kč/m.18 90019 50021 30021 80024 10026 60029 40037 800
2024Kč/h.112,50116,10126,80129,80143,30158,20174,70225,00
2023Kč/m.17 30017 90019 70021 80024 10026 60029 40034 600
2023Kč/h.103,80106,50117,50129,80143,30158,20174,70207,60
2022Kč/m.16 20017 90019 70021 80024 10026 60029 40032 400
2022Kč/h.96,40106,50117,50129,80143,30158,20174,70192,80
2021Kč/m.15 20016 80018 50020 50022 60024 90027 50030 400
2021Kč/h.90,5099,90110,30121,80134,40148,40163,90181,00
2020Kč/m.14 60016 10017 80019 60021 70024 00026 50029 200
2020Kč/h.87,3096,30106,40117,40129,70143,20158,10174,60
2019Kč/m.13 35014 74016 28017 97019 85021 90024 18026 700
2019Kč/h.79,8088,1097,30107,40118,60130,90144,50159,60
2018Kč/m.12 20013 50014 90016 40018 10020 00022 10024 400
2018Kč/h.73,2080,8089,2098,50108,80120,10132,60146,40
2017Kč/m.11 00012 20013 40014 80016 40018 10019 90022 000
2017Kč/h.66,0072,9080,5088,8098,10108,30119,60132,00

V příloze zmíněného vládního nařízení má speciální kapitolku obchodní provoz a pohostinství. Upřesněny jsou skupiny prací pro prodavače, pokladní, poskytovatele hotelových a restauračních služeb, pracovníky balíren, starožitníky a další.

Obchodní provoz a pohostinství (prodavač, pokladní, personál hotelů a restaurací…)

Prodavač vykupující lahve, pomocník v kuchyni nebo hotelový personál v 1. skupině

  1. Přípravné a dílčí práce v obchodním provozu včetně ruční přepravy zboží a výkupu lahví.
  2. Pomocné práce při výrobě jídel, například sběr, mytí a čištění nádobí, obsluha ručních kuchyňských strojků.
  3. Služby hotelovým hostům včetně manipulace se zavazadly a vydávání klíčů od pokojů.

Samostatný prodavač, kuchař jednoduchých jídel nebo personál balíren ve 2. skupině

  1. Samostatný prodej zboží a teplých jídel v kantýnách a bufetech spojený s úpravou na talíře.
  2. Výroba jednoduchých druhů teplých a studených jídel zhotovovaných z polotovarů podle stanovených pracovních postupů, výroba polévek a příloh k hlavním jídlům.
  3. Obsluha v závodních jídelnách a obdobných stravovacích zařízeních s případným inkasem.
  4. Péče o svěřené pokoje, jejich příslušenství a inventář v mezinárodních hotelech, péče o hosty. Vyřizování drobných reklamací, vedení příručního skladu prádla a pomocného materiálu.
  5. Prodej pohonných hmot, maziv a doplňkového sortimentu u čerpacích stanic, inkaso tržeb v hotovosti nebo na úvěrové karty.
  6. Třídění a jakostní kontrola zboží v balírnách, obsluha balících automatů nebo linek.

Prodavač nabízející zboží, pokladní, lepší kuchař nebo vedoucí úklidu ve 3. skupině

  1. Nabídka a samostatný prodej zboží, přejímka, uskladňování, vystavení a aranžování zboží v prodejně včetně inkasa.
  2. Kontrola zakoupeného zboží, inkaso peněz v hotovosti nebo na úvěrové karty např. v supermarketech.
  3. Výroba a výdej běžných druhů teplých jídel například gulášů, polévek, ovocných knedlíků a příloh k hlavním jídlům.
  4. Výroba technologicky náročných specialit teplé kuchyně, například speciálních rolád, atypických jídel ze zvěřiny a ryb, složitých plněných a zapékaných minutek.
  5. Samostatný prodej zboží nebo služeb vyžadující speciální odborné znalosti, samostatné vyřizování reklamací.
  6. Výroba technologicky náročných teplých jídel, například svíčkové, plněných mas nebo specialit studené kuchyně.
  7. Opracování a úprava jatečního masa, stahování, kuchání drůbeže a ryb pro kuchyňské zpracování včetně třídění podle druhů.
  8. Organizace a zajišťování úklidových prací a doplňkových služeb v ubytovacích provozech, vyřizování běžných reklamací hotelových hostů.
  9. Samostatné přijímání a vyřizování objednávek ubytovacích a jiných hotelových služeb, inkaso valut a úvěrových karet.
  10. Obsluha zákazníků podle jejich objednávek v restauračních zařízeních nebo u baru včetně míchání nápojů, stolničení a inkasa tržeb.

Vynikající kuchař, vedoucí administrativy nebo prodavač drahocenností ve 4. skupině

  1. Výroba náročných specialit české kuchyně i kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur.
  2. Zajišťování pohostinského provozu s výrobou teplých jídel, vedení administrativně ekonomické agendy.
  3. Nákup a prodej uměleckých a starožitných předmětů včetně jejich oceňování nebo výkup zlata, jiných drahých kovů a kamenů.

Někteří zaměstnavatelé zaručené mzdy ignorují

Pracovní portály ukazují, že prodavači jsou docela žádaní. Avšak někteří zaměstnavatelé neznají, nebo ignorují zaručené mzdy. Hledají například „prodavačku – pokladní“, která umí pracovat na počítači a komunikuje anglicky, ale za plný úvazek nabízejí jenom 21 000 Kč hrubého měsíčně. V takovém případě riskují, že dostanou pokutu od státních inspektorů.

Nejnižší legální mzdy jsou vyšší, prodavači však většinou nevydělávají ani 27 000 Kč, takže v rámci tuzemského hospodářství patří mezi chudší zaměstnance.

Větší ambice mají obchodní zástupci, kteří bývají odměňováni výkonnostně podle toho, jaké uzavřeli smlouvy. Často pracují jako živnostníci, sami hledají a objíždějí potenciální zákazníky. Mohou zbohatnout. Ale nejdříve musejí zariskovat, že nevydělají ani tolik, kolik mají zaručeno zaměstnanci.