decoration decoration decoration
decoration
leaf leaf leaf leaf leaf
decoration decoration

Provozář versus pracovník obchodního provozu

Každá profese dostala v oficiálním Katalogu prací svoje speciální číslo: například pracovník obchodního provozu 2.05.05 a provozář 2.05.06. Tamtéž najdeme podrobný popis platových tříd, které vlastně rozdělují celou škálu činností podle odpovědnosti a záslužnosti. Pokud vás zajímá zaměstnání a odměna ve veřejném sektoru (v příspěvkových organizacích, na obecních úřadech apod.), pokračujte TÍMTO odkazem. Sazby takzvaných zaručených mezd v celém hospodářství, včetně obchodních společností (s.r.o., a.s.) a neziskových organizací, naleznete TADY.

Provozář udržuje budovy a areály v dobrém stavu

PRACOVNÍK OBCHODNÍHO PROVOZU

1. platová třída

  1. Pomocné práce při výrobě jídel, například sběr nádobí, jeho mytí, čištění a obsluha ručních kuchyňských strojků.
  2. Péče o hosty v ubytovacích zařízeních při příjezdu, pobytu a odjezdu, zajišťování různých služeb hostům (například manipulace se zavazadly, vydávání klíčů).

2. platová třída

  1. Pomocné práce při prodeji zboží spojené s jeho doplňováním, balením a tříděním.
  2. Péče o svěřené pokoje v ubytovacích zařízeních včetně inventáře a výměny prádla, zprostředkovávání služeb, například žehlení obleků, prádla a čištění obuvi (pokojská).
  3. Mytí černého nádobí.

3. platová třída

  1. Expedice zboží, pokrmů, cukrářských výrobků, polotovarů jednotlivě nebo hromadně.

4. platová třída

  1. Organizace práce zaměstnanců při úklidu, samostatné vedení příručního skladu, zprostředkovávání služeb v ubytovacím zařízení (pokojská).
  2. Recepční práce v ubytovacích zařízeních bez oddělené činnosti vrátnice, inkaso tržeb, popřípadě inkaso za jiné služby (vrátný s recepční službou, pomocný recepcionář).
  3. Přijímání peněz a kontrola cen zakoupeného zboží a případný doplňkový prodej, pokladní inventarizace nebo přijímání pokladních dokladů a jejich kontrola spočívající v porovnání vyexpedovaného zboží (pokrmů, nápojů) s údaji na dokladu, kontrolní rozpisy, případné podklady pro fakturaci (pokladní).

5. platová třída

  1. Organizace a zajišťování úklidových prací a doplňkových služeb, například čištění oděvů, obuvi, žehlení ve stravovacích a ubytovacích provozech, vedení příručního skladu (hospodyně).
  2. Samostatné přijímání a vyřizování objednávek ubytovacích a jiných hotelových služeb, vedení předepsané evidence, styk s orgány státní správy (recepcionář).
  3. Provádění rozpisu služeb obslužného personálu a vyřizování drobných reklamací ubytovaných hostů.

6. platová třída

  1. Organizace a zajišťování doplňujících a úklidových prací v rozsáhlém stravovacím nebo ve velkém ubytovacím provozu včetně vedení skladu drobného hmotného investičního majetku a zásob, vedení předepsané evidence.

PROVOZÁŘ

4. platová třída

  1. Různorodé řemeslné práce při údržbě sportovišť, ubytovacích a jiných objektů menšího rozsahu včetně používání malé mechanizace.

5. platová třída

  1. Zajišťování běžné údržby, vytápění, temperování, ochrany, větrání, úklidu jednotlivých uvolněných stavebních objektů, ploch a vybavení.
  2. Organizace a zajišťování běžných provozních a úklidových prací a doplňkových služeb, vedení příručního skladu.

6. platová třída

  1. Zajišťování provozu jednotlivých uvolněných objektů po technické stránce (stavební, strojní, elektro) včetně zajišťování a organizace údržby objektů.
  2. Organizace a zajišťování úklidových prací v rozsáhlém stravovacím nebo ve velkém ubytovacím provozu včetně vedení skladu.

7. platová třída

  1. Zajišťování provozu souboru uvolněných technologicky provozovaných objektů (výcviková a školící zařízení případně ubytovací, rekreační, stravovací nebo jiná víceúčelová zařízení) a organizace údržby a oprav jednotlivých technologických zařízení a budov.
  2. Zajišťování provozu ubytovacího nebo stravovacího zařízení.

8. platová třída

  1. Organizace provozu velkokapacitního stravovacího zařízení včetně zajišťování jeho technického vybavení a údržby, ekonomické agendy, stanovování technologických postupů a zajišťování jejich dodržování včetně kontroly dodržování hygienických předpisů.
  2. Komplexní zajišťování provozu souboru objektů včetně jejich hospodárného využití po provozně-ekonomické stránce, zajišťování provozu a údržby, organizace prováděných prací, zajišťování potřebného materiálu a technického dozoru na prováděné práce, zajišťování podkladů pro zpracování návrhu finančního rozpočtu a spolupráce při projednávání smluv s dodavatelskými a projektovými organizacemi, přebírání dodávek a provedených prací,
    zajišťování dodržování programu odpadového hospodářství.

9. platová třída

  1. Koordinace provozů velkokapacitních stravovacích zařízení s celodenním provozem nebo provozů určených pro výrobu jídel pro rozsáhlé skupiny strávníků se zásadně rozdílnými stravovacími potřebami, podmínkami a návyky, například podle věku, zdravotního stavu, kulturních, náboženských a jiných specifik.
Petr Woff
Novinář (ekonomika, právo).
Podnikatel (média, marketing).
Sociolog (vzděláním).
01. Led 2018   /   

Tags: plat, povolání

KOMENTUJTE! Chcete-li odpověď, lajkněte náš FB.

4 Komentáře zapnuto "Provozář versus pracovník obchodního provozu"

Upozornit na
avatar
Anna
Anna

Dobrý den. 23 let pracuji v sociálních službách jako vedoucí stravování, jsem zařazena v 7. platové třídě, kategorizace: provozář. Je zařazení správné? Organizuji a zajišťuji veškerou agendu, spojenou se stravováním (objednávání + přejímka potravin, plánování výdejek včetně diet, dodržování hygienických a bezpečnostních předpisů, technologických postupů, dodržování stravovací jednotky, plánování výdejek a jídelníčků včetně diet, měsíční uzávěrky, zajišťuji opravy v kuchyňském provozu apod.), navíc mám na starosti majetek v organizaci (evidence, odpisy, inventarizace majetku). Děkuji za odpověď.

Pavlína
Pavlína

Dobrý den, slyšela jsem, že podle nového katalogu prací mohou být vedoucí školních jídelen zařazeny do 9. platové třídy, pokud jde o mateřské nebo základní školy.

Jsme ZŠ, vaříme přes 500 obědů a začaly jsme připravovat i svačiny. Jde o vedlejší činnost, takže peníze jsou účtovány zvláště pro ty kuchařky, které svačinky připravují. Všechno ostatní dělám já: objednávky, příjemky, výdejky, měsíční zúčtování, stravné atd. Tuto práci navíc dělám zadarmo.

Děkuji za odpověď.

wpDiscuz
loading
×