decoration decoration decoration
decoration
leaf leaf leaf leaf leaf
decoration decoration

Restaurace často okrádají své zaměstnance a seniory

Mnoho podnikatelů, kteří působí v tuzemské gastronomii, porušuje české zákony. Za svoje kuchaře a číšníky totiž neplatí dostatečné zdravotní a sociální pojištění. Tento závěr vyplývá nejenom z ankety mezi zaměstnanci restaurací, ale taky ze zkušeností odborářů - a smutnou zprávu nevyvrací ani zástupce zaměstnavatelů. I tady můžeme hledat důvod, proč scházejí peníze na současné důchody. Zaměstnanci, kteří přijímají výplatu takříkajíc "načerno" ("na ruku", "v obálce"), navíc hazardují se svojí vlastní budoucností.

“Platí vám zaměstnavatelé povinné pojištění tak, jak podle právních předpisů mají?,” zněla otázka v anketě, která proběhla mezi zaměstnanci restaurací a hotelů. Platformou pro výměnu názorů byla uzavřená, ale velká profesní skupina na sociální síti, jejíž jméno a internetovou adresu neprozradím, aby 148 hlasujících respondentů zůstalo v anonymitě. Ale zveřejněme výsledky, lidé z gastronomie beztak zřejmě nebudou překvapeni:

  • Jenom 20 % restaurací dává všem svým zaměstnancům celou výplatu oficiálně, takže svůj plný podíl dostanou taky zdravotní pojišťovny, Finanční úřad i Česká správa sociálního zabezpečení. 80 % restauratérů vyplácí svému personálu část mzdy pokoutně, bez patřičných daňových a pojistných odvodů.
  • Skoro všechny hotely dávají svým zaměstnancům celou mzdu oficiálně, bez podvodného “škudlení”.

Výsledkům ankety víceméně přisvědčuje statistika, kterou sestavil Státní úřad inspekce práce: Za protiprávní odměňování zaměstnanců bylo vloni sankcionováno 60 restaurací (obor “Stravování a pohostinství”) a 5 hotelů (obor “Ubytování”). Úřad nicméně přiznává, že “černé mzdy” často nelze zaměstnavateli dokázat – například proto, že postoje personálu bývají rozdílné. Někteří zaměstnanci věří, že pojištění nepotřebují a svoje naštvané kolegy nepodpoří. “Mnozí chtějí žít jenom tady a teď, vnímají pouze aktuální výhody,” napsal mi Richard Kolibač, mluvčí Úřadu.

Chudnou zaměstnanci, důchodci, ženy na mateřské, pacienti atd.

Pro úplnost připomeňme, jak v České republice funguje veřejný důchodový a zdravotnický systém: Oba jsou financovány hlavně zaměstnavateli, kteří mají za zaměstnancovu práci platit dohromady 134 % hrubé mzdy. Třetina této celkové částky jde právě zdravotním pojišťovnám a České správě sociálního zabezpečení, které potom financují “bezplatnou” zdravotní péči, nemocenskou, peněžitou pomoc v mateřství, otcovskou poporodní péči, podporu v nezaměstnanosti, a v neposlední řadě taky důchody.

Když zaměstnavatel vyplácí mzdu tajně, nemusí platit patřičné pojistné odvody – takže ušetří, ačkoli samozřejmě riskuje. Jenomže do veřejného zdravotnictví, penzijního systému, nebo na podporu mladých rodin potom přijde méně peněz. A zaměstnanec, který přijal část mzdy “načerno”, následně dostane nižší pojistné plnění: například chudší starobní důchod.

Odbory o problému vědí, “černé mzdy” jsou v gastru “zvykovým právem”

“Výsledky ankety zcela odpovídají dnešní realitě. V hotelech bývá většinou všechno v pořádku, protože jde zpravidla o větší zaměstnavatele, kteří jsou snáze kontrolovatelní. V restauracích panuje naprosto odlišná situace,” shrnuje Dagmar Gavlasová, předsedkyně Českomoravského odborového svazu pohostinství, hotelů a cestovního ruchu.

“Zaměstnanci restaurací kvůli tomuto problému ani nežádají o právní pomoc, protože černé mzdy se staly zvykovým právem – dosti běžnou praxí. Stěžovatel by potom v tomto oboru obtížně hledal práci,” pokračuje Gavlasová. Ani elektronická evidence tržeb prý není dostatečným řešením, protože mnozí restauratéři dokážou tuto novinku obcházet.

Restaurace argumentují, že pojistné odvody jsou údajně příliš vysoké

V pozitivní důsledky elektronické evidence tržeb věří Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. “Efektivnější výběr daní vede mimo jiného taky ke snížení černé zaměstnanosti, což potvrzuje rostoucí průměrná mzda v pohostinství. Obecně vzato, šedá ekonomika v České republice podle odhadů není poměrně vyšší, než v sousedním Německu,” shrnuje Stárek. “Některé restaurace zaměstnávají načerno sezónní pracovníky, tato problematika je však mnohem výraznější v jiných podnikatelských sektorech,” dodává prezident Asociace.

Navrhuje: Zpřísnit kontroly a sankce, ale taky snížit povinné odvody, dále kvůli “kritickému nedostatku” zaměstnanců více otevřít pracovní trh cizincům (ze zemí mimo Evropskou unii) a řešit poměrně časté předlužení tuzemských obyvatel, kteří v některých případech hledají jenom příležitostné výdělky, právě protože jsou v exekuci.

Píšeme o právech zaměstnanců, od zaručených mezd po nemoci z povolání

Petr Woff
Novinář (ekonomika, právo).
Podnikatel (média, marketing).
Sociolog (vzděláním).
30. Kvě 2018   /   

Tags: mzda, obchod, pojištění, pracovní podmínky, společnost

KOMENTUJTE! Chcete-li odpověď, lajkněte náš FB.

2 Komentáře zapnuto "Restaurace často okrádají své zaměstnance a seniory"

Upozornit na
avatar
Ta
Ta

JO – podívejte se na zubaře – běžná praxe.

wpDiscuz
loading
×