Na konci jara dozrává nejoblíbenější ovoce, které můžeme v České republice vypěstovat a sklidit: jahody. Nepotřebujeme nutně svoji vlastní zahradu, ani nemusíme jezdit do supermarketu, můžeme přijmout pozvání od velkopěstitele. Podobně jako fungují kamenné samoobsluhy, v červnu a červenci totiž probíhá samosběr jahod. Například ve Středočeském kraji nabízejí svoji úrodu Ovocné sady Bříství, které (na rozdíl od mnoha konkurenčních plantáží) pouštějí mezi záhonky nejenom dospělé návštěvníky, ale taky děti. Více čtěte v rozhovoru níže. Celostátní seznam plantáží, adres, telefonních kontaktů a ceníků najdete pod TÍMTO odkazem.

Musíme se sklonit, plody najdeme mezi listy

Proč považujete samosběr jahod za výhodný (například oproti nákupu ovoce v supermarketu)?

Důvodů existuje samozřejmě více:

  • Při samosběru kupujete ovoce přímo od pěstitele, takže neplatíte vyšší cenu prostředníkovi.
  • Jistě víte, odkud jahody pocházejí, v jakém prostředí byly vypěstované, i jakou mají chuť.
  • Jahody sklízíte (česáte) v době jejich zralosti, nejsou takzvaně podtržené.
  • Získáte potraviny, vypěstované podle českých zákonů a limitů, které jsou mnohem přísnější nežli v zahraničí.
  • Podpoříte regionální a zároveň český produkt.
  • Samosběr bývá příjemným zážitkem, na čerstvém vzduchu v přírodě.
  • Přijeďte třeba s rodinou, i s dětmi, které si mohou utrhnout jahodu rovnou do pusy.

Co byste doporučila lidem, kteří chtějí vyrazit do některé „jahodové samoobsluhy“ (například jaké chyby často dělají)?

Někteří „nováčci“ hledají jahody jako houby v lese. 🙂 Jahody však nerostou na keři, nýbrž mezi listy. Tudíž nestačí procházka po poli, musíme se k jahodníku sehnout, abyste našli spoustu dobrých plodů pod listy.

Máte nějaký oblíbený recept, jak jahody konzumovat? (Vaši kolegové zmiňovali jako přílohu například šampaňské.)

Oblíbených receptů existuje spousta: od klasických jahod s cukrem a smetanou, přes kynuté jahodové knedlíky nebo koláče, až po koktejly a poctivou jahodovou zmrzlinu. Mezi současné trendy patří smoothie, tedy osvěžující koktejl, který připravíte jednoduše: Rozmixujte jahody a podle libosti přidejte cukr, limetku (citrón) nebo čerstvé lístky máty.

Čeho si ceníte speciálně na svojí jahodárně?

Úžasných zaměstnanců, bez kterých bychom nemohli fungovat. A taky bezvadných zákazníků, kteří dokážou ocenit kvalitní jahody.

Pozorujete ve svém oboru nějaké negativní důsledky údajných klimatických změn?

Ano, poslední dobou nás trápí sucha. Déšť by nestačil, a proto máme na celé jahodové plantáži vybudovanou kapkovou závlahu. Potom musíme překonávat různé hrátky přírody – jarní mrazy, po delším suchém období prudký déšť, který pole nezalije, ale spíše vyplaví, nebo kroupy.

Chcete ještě cokoli dalšího doplnit, sdělit?

Na všechny návštěvníky se moc těšíme!

Na naše otázky odpověděla paní Lenka Vomáčková.

Samosběr jahod Bříství → podrobnosti ZDE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno