Slunce najednou svítí daleko a krátce, takže venku panuje chlad a většinou tma. Zimní období působí depresivně, pokud holou krajinu nezakryjí sněhobílé závěje, ale naštěstí… Máme nejveselejší svátky v celém roce a lidskému organismu můžeme dodat energii chutnými pamlsky! Vypátrali jsme, kdo vám ochotně upeče vánoční cukroví na objednávku. Ovšem ještě než obejdeme každý tuzemský kraj, dejme slovo známé lékařce.

MUDr. Kateřina Cajthamlová doporučuje mlsat teprve „po jídle“

Stará kuchařská a dietologická moudrost říká, že o zdravotních důsledcích hostiny nerozhoduje jenom složení potravin, ale především množství každé látky. Doktorka medicíny Kateřina Cajthamlová v rozhovoru pro Český rozhlas dodala, že bychom měli pamlsky konzumovat teprve po normálním plnohodnotném jídle jako doplněk, nikoli jako hlavní chod. A jak vybírat, pokud chceme vánoční cukroví na objednávku? „Z obvyklých pamlsků vychází nejhůře domácí čokoláda a nejlépe křížaly, protože neobsahují žádný tuk,“ shrnuje Cajthamlová.

Místní pekařky, které rozesílají vánoční cukroví na objednávku

Vybírat můžeme podle pekařovy adresy, rozmanitosti pamlsků, ale také podle ceny. Vánoční cukroví na objednávku letos stojí nejčastěji kolem 400 Kč za kilogram včetně DPH a balného. Někdy musíte zaplatit předem zálohu, například 200 Kč/kg a při dovozu mimo cukrářovu obec taky dopravu kolem 9 Kč za každý ujetý kilometr.

K TÉMATU:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno