Na komoru, půdu nebo do sklepa postupem času odkládáme starožitnosti, které zrovna nutně nepotřebujeme, ale někdy v budoucnu mohou přijít vhod. Pocit prozíravého sběratele zažívám právě nyní, když uvažuji, jaké letos doma upečeme vánoční cukroví. Nejlepší recepty ležely zaprášené mezi zažloutlými fotoalby, pohlednicemi a dopisy. Tlustý sešit totiž plnila poznámkami a výstřižky ještě babička, která v kuchyni dosáhla perfekcionismu!

Dietu nemusíme příliš řešit, pokud podnikáme vycházky

Vánoční cukroví lze samozřejmě objednat od profesionálky, ale při samostatné přípravě těsta a obskakování trouby vyvíjíme pohyb. „Můžeme všechno zajídat zeleninou, nepoužívat příliš mnoho tuku a místo majonézy dávat do bramborového salátu jogurt. Možná existují nejlepší recepty, ale neznám žádné zázračné diety. Nikdo nezhubne, ani neudrží štíhlou linii, když se nebude hýbat. Takže vůbec nejlepší bude novoroční procházka,“ doporučuje diabetoložka MUDr. Michala Pelikánová.

Řekněme tedy, že jsme podnikli osvěžující výlet a začínáme péct vánoční cukroví. Nejlepší recepty nám možná připomenou pohádkovou Popelku! „Není divu, vždyť ořechy obsahují mnoho zdravých tuků. Nejlépe nám poslouží, pokud jsou nepražené a předem několik hodin namočené, aby byly svěží a křupavé,“ píše MUDr. Barbora Müllerová ve své knize Průvodce živou stravou. „Ze sladidel doporučuji med, tmavý třtinový cukr (obsahuje aspoň trochu živin) a na doslazení sušený raw vanilkový prášek,“ doplňuje Müllerová.

Pečete vánoční cukroví? Nejlepší recepty jsou jednoduché

JABLKOVÉ BONBONY

Jablka s cukrem a trochou vody rozvaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout a vmícháme na hrubo rozsekané ořechy nebo mandle. Utvoříme kuličky, jež obalíme v pískovém cukru a položíme do papírových košíčků. Můžeme zdobit ořechy, rozinkami, želé nebo kandovaným ovocem.

KOKOSOVÉ KULIČKY

Složení: 200 gramů kokosu, 200 gramů práškového cukru, 50 gramů ztuženého pokrmového tuku, 50 gramů kokosové moučky na obalování, 1 bílek, 3 – 4 lžíce rumu, 100 gramů barevných bonbónů želé, bretonové barvivo. Postup: V misce vypracujeme těsto, které potom rozdělíme na 4 díly. Každý díl obarvíme několika kapkami bretonu. Kousky barevných bonbónů želé obalíme těstem a potom vyválíme ve strouhaném kokosu. Do různobarevných těstíček přimícháme i různé příchuti (citronovou, griotku apod.)

MAROKÁNKY

1/4 litru smetany na šlehání, 4 lžíce hladké mouky a 5 lžic krystalového cukru zahříváme ve vodní lázni do zhoustnutí. Přidáme 50 gramů másla a zahustíme směsí hrozinek, mandlí, ořechů, oříšků a kandované pomerančové kůry – celkem asi 200 gramů. Na mastný, moukou vysypaný plech uděláme z hmoty tenké placičky o průměru 5 – 7 centimetrů a upečeme do hněda. Studené poléváme čokoládovou polevou.

NUGÁTOVÉ KOULE

Konečně použijeme ideální sladidlo pro vánoční cukroví! Nejlepší recepty jsou plné oříšků, mandlí a kandovaného ovoce, kvalitní nugát navíc obsahuje také med (anebo tedy v horším případě obyčejný cukr). 60 gramů hořké čokolády, 20 gramů tuku IVA a 200 gramů nugátu rozehřejeme ve vodní lázni. Přidáme 100 gramů hrubě sekaných ořechů nebo mandlí a 2 lžíce rumu. Z hmoty utvoříme koule a obalujeme v pražených mandlích.

OŘECHOVÉ ROHLÍČKY

Složení: 12 dekagramů medu, 10 dekagramů drobků z perníku, 15 dekagramů mletých ořechů, 2 kávové lžičky kakaa, na hrot nože mleté skořice a anýzu, mléko podle potřeby, celé ořechy na ozdobu. Postup: Pomleté ořechy dáme na desku, přidáme med, ostatní přísady a s prohřátým převařeným mlékem zamícháme na tuhou hmotu (pozor, abychom hmotu nezředili příliš!). Těsto rozválíme na pocukrované desce na šířku asi 1 centimetru. Vykrajujeme různé tvary, zdobíme ořechy a necháme volně uschnout.

PERNÍKOVÉ KOULIČKY

Složení: 100 gramů strouhaného perníku, 50 gramů másla, 50 gramů práškového cukru, 20 gramů měkké čokolády, 1 lžíce rumu, 1 bílek, 20 – 30 višní naložených v rumu. Postup: Mimo višní smícháme vše v perníkovou hmotu. Višně touto hmotou obalíme a vymodelujeme kuličky.

K TÉMATU:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno