decoration decoration decoration
decoration
leaf leaf leaf leaf leaf
decoration decoration

Zavařování třešní – 3 vesnické návody

Většina evropských národů říká červnu a červenci podle římských bohů Juny a Julia. Jak asi vymýšleli názvy měsíců naši předkové? Možná tak, že pozorovali ruměnec ve tvářích krasavic, které stydlivě odhalovaly holá ramena. Začátkem léta se červenají taky jahodové plantáže a třešňové aleje, ale pozor! Jestli prováháme pár týdnů, bohatou ovocnou úrodu sklidí ptáci, červíci nebo zemská gravitace. Vyzkoušejte ověřený recept na zavařování třešní, abyste lahodné plody uchovali po celý rok!

Láhev, cukr a – zavařování třešní začíná!

Nejdříve musíme nakoupit sklenice, případně také speciální hrnec a teploměr. Pokud nemáte závitková, ale obyčejná nasazovací víčka, budete potřebovat speciální zavařovací kleště, upínací sponu, nebo takzvanou “hlavu” – formičku, díky které uzávěr patřičně zatlačíte, aby dovnitř nemohl žádný vzduch. Potřebné propriety seženete například v internetových obchodech ZDE, ZDE nebo ZDE. Zavařování třešní popíšu podle receptu, který jsem získal v naší prastaré vesnici.

  1. Nahnilé a jinak napadené třešně nepoužijeme.
  2. Vybereme jenom pevné, tak akorát zralé a nepoškozené plody, které zbavíme stopek.
  3. Připravené třešně očistíme – omyjeme a nasypeme do sklenic.
  4. Mezery mezi kuličkami zasypeme zhruba do poloviny cukrem, zbytek zalijeme až po okraj vodou.
  5. Víčko buďto důkladně zašroubujeme, nebo připevníme zavařovací hlavou, kleštěmi či upínací sponou.
  6. A konečně může začít zavařování třešní!
  7. Sklenice necháme zhruba 30 minut ve vodě, která má kolem 80 °C.

Co takhle použít místo vody slivovici?

Pálenku pijeme obvykle na kuráž, na zahřátí, na vypláchnutí hlavy, anebo prostě kvůli tradici. Silnou vůni a ostrou chuť málokdo konzumuje jenom kvůli gurmánskému požitku. Pokud při zavařování třešní použijete místo obyčejné vody kvalitní (!) slivovici, všechno bude jinak. Agresivní aroma časem zjemní, zkroceno sladkým ovocem, do kterého se zamilovaně vpije. Vznikne delikátní pochoutka, kterou ocení i leckterý zarytý abstinent.

Zavařování třešní v mikrovlnné troubě raději ne

Moderní doba je efektivní, nebo uspěchaná – záleží na úhlu pohledu. Zábavu zapínáme televizním ovladačem, na dovolenou létáme a občas jíme polotovary. Rychle a pohodlně vypadá také zavařování třešní v mikrovlnné troubě – prostě jenom nastavíme teplotu (80 °C) a čas (30 minut), víc nemusíme řešit. Jenomže, jak jsem slyšel na naší vesnici: Mikrovlnka nehřeje všude stejně. Na povrchu pálí, ale dovnitř moc nedosáhne. A my potřebujeme důkladně zavařit všechny třešně – ať už jsou pod víčkem, anebo na dně sklenice.” No, každý má vlastní hlavu.

Petr Woff
Novinář (ekonomika, právo).
Podnikatel (média, marketing).
Sociolog (vzděláním).
31. Kvě 2016   /   

Tags: ceny potravin, příroda

KOMENTUJTE! Chcete-li odpověď, lajkněte náš FB.

Buďte první kdo bude komentovat!

Upozornit na
avatar
wpDiscuz
loading
×