Plat kuchaře: Hruška, Pohlreich a kuchařka ve školní jídelně

Znáte intimnější obor, než pohostinství a gastronomii? Jídlo a pití vkládáme přímo do úst, polykáme a pouštíme do svého nitra. Vědomě, nebo automaticky důvěřujeme celému personálu, od šéfa kuchyně až po číšníka, že okamžitě ani postupně nezničí naše zdraví. Chceme živiny, a navíc chuťový požitek! Všichni profesionálové ve stravovacím provozu musejí dodržovat přísná hygienická a úřední pravidla, ale plat kuchaře záleží samozřejmě především na obchodních dovednostech.

Reportér televize Nova Láďa Hruška pravděpodobně sám uznává, že nemá takový kulinářský talent jako šéfkuchaři pětihvězdičkových hotelů. Ale dokáže připravit a zajímavě představit velmi levné jídlo. Jeho nadívané kuřecí kůže jsou legendární. Plat kuchaře – experimentátora a provokatéra dosahuje milionových částek. Podle posledních informací má kuchařka Vaříme s Láďou Hruškou kolem 400 000 kupců za 3 měsíce. Stojí asi 170 Kč. Běžná provize autorů kolísá kolem 10 %, takže plat kuchaře Hrušky nyní možná přesáhne 2,26 milionu Kč měsíčně.

Hvězda televize Prima, Zdeněk Pohlreich šéfkuchařem pětihvězdičkového hotelu byl. Díky pořadu Ano šéfe! proslul zemitým slovníkem, ale také předvedl svoje gastronomické umění široké veřejnosti. Televizní plat kuchaře Pohlreicha bulvární média odhadla na 500 000 Kč měsíčně.

Ve veřejné škole nebo nemocnici klesneme podstatně níže. Základní hrubý plat kuchaře, který připravuje pokrmy školákům, marodům nebo státním zaměstnancům sahá od 8 do 19 tisíc Kč měsíčně.

Plat kuchaře ve veřejné instituci určuje tabulka, stupeň a třída

V oficiálním Katalogu pracíKUCHAŘ číslo 2.05.02. Pokud pracuje přímo pro veřejnou instituci, dostává základní hrubý plat podle tabulky, která přísluší jeho zaměstnavateli. Jinou stupnici mají například nemocnice, jinou školy, anebo úřady. Všechny aktuální tabulky najdete ZDE. Abychom určili správný plat kuchaře, potřebujeme ještě znát platový stupeň (počet započitatelných let praxe – více ZDE) a platovou třídu, která odráží nejtěžší vykonávanou práci.

Nemusíte dělat všechny vypsané úkony, stačí jenom některý! Například „výroba složitých jídel studené kuchyně“ posouvá pracovníka minimálně do 4. třídy. Nejvyšší bývá plat kuchaře, který pracuje v oboru přes 32 let, organizuje práci spojenou s hmotnou odpovědností, zajišťuje správnou skladbu pokrmů apod.

3. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Dohotovování jídel z polotovarů, příprava na talíř a výdej.
  2. Výroba polévek a příloh k hlavním jídlům.

4. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Výroba a výdej běžných druhů teplých jídel a moučníků.
  2. Výroba složitých jídel studené kuchyně.

5. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Výroba technologicky náročných teplých jídel nebo specialit studené kuchyně.

6. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Stanovování technologických postupů a jejich kalkulace při rozsáhlé výrobě jídel včetně kontroly jejich dodržování, sestavování vlastních receptur, jídelních lístků a zajišťování správné gastronomické skladby.
  2. Výroba náročných specialit české kuchyně a kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur.
  3. Výroba nejsložitějších dietních jídel v rozsahu podle dietního systému závazného ve zdravotnických zařízeních, například dieta bezlepková, nízkocholesterolová, nízkobílkovinová s omezením tuků při akutní pankreatitidě. Výroba jídel s dvojím a vyšším omezením.

7. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Organizace práce při výrobě jídel spojené s hmotnou odpovědností, stanovování a provádění technologických postupů a kalkulací při rozsáhlé výrobě širokého sortimentu, stanovování a zajišťování správnosti gastronomické skladby jídel, racionální výživy a zajišťování výroby náročných specialit.

2 komentáře

  • Jana napsal:

    Dobrý den, moje mamka pracuje jako hlavní kuchařka na základní škole. Netýká se ji sestavování jídelníčku (jídelníček konzultuje s vedoucí kuchyně) a objednávka potravin. Chci se zeptat, do jaké platové třídy by měla být zařazena. Děkuji.

    • Petr Woff napsal:

      Jano, předpokládám, že Vaše maminka je zaměstnankyně veřejné školy (nikoli například soukromé firmy, která škole jídlo dodává, v takovém případě by měla zaručenou mzdu pouze podle tabulek ZDE nebo ZDE).

      Pokud vaří jenom polévky a z polotovarů, 3. platová třída. Normální teplá jídla (tzn., že musím třeba nastrouhat brambory, nestačí jenom zalít prášek ze sáčku apod.) = minimálně 4. platová třída. Technologicky náročná teplá jídla (osobně bych sem klidně řadil ručně balené řízky, španělského ptáčka apod.) = 5. platová třída. Náročné národní speciality, dietní jídla (napadá mě svíčková s tradičními houskovými knedlíky, bezlepková dieta apod.) = 6. platová třída. Plus pravděpodobně příplatek 5 až 15 % za organizaci a kontrolu kolegů.

Napište komentář. Chcete odpověď? V tom případě lajkněte náš Facebook ZDE :-).

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *